piątek, 29 kwietnia 2016

Tofu w sezamie z sosem limonkowo-imbirowym



Składniki:
- 200 gr czerwonego ryżu
- 200 gr tofu marynowanego w sosie Tamari
- 1,5 szklanki sezamu
- 3/4 szklanki wody
- 4 łyżki mąki
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 cm kawałek świeżego imbiru
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 200 gr czerwonego ryżu
- szczypta pieprzu cytrynowego


Przygotowanie:
Tofu kroimy na 4 równe plastry. W miseczce łączymy wodę z mąką. Roztrzepujemy mąkę tak aby powstałą gęsta ciecz. Do drugiej miseczki wsypujemy sezam. Tofu maczamy w gęstej zawiesinie z  mąki i wody a następnie obtaczamy w sezamie i smażymy z dwóch stron na oleju. Zabieramy się za przygotowanie sosu. Do szklanki wlewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę sosu sojowego jasnego. Wyciskamy sok z limonek i dodajemy do szklanki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir, czosnek oraz pieprz dodajemy do szklanki i mieszamy energicznie. Ryż gotujemy około 40 minut i podajemy z tofu i sosem limonkowo - imbirowym.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger