środa, 13 kwietnia 2016

Bigos z tempehem



Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 gram suszonych śliwek
- 2 cebule
- 180 gram tempehu smażonego Merapi
- 200 gram koncentratu pomidorowego
- 100 gram suszonych grzybów
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka oregano suszonego
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka cząbru suszonego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka tymianku suszonego
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 5 liści laurowych


Przygotowane:
Grzyby moczymy przez godzinę, potem gotujemy około 20 minut. Następnie odcedzamy grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki. Białą kapustę kroimy w nieduże paseczki i wrzucamy razem z pokrojoną cebulą do dużego garnka. Kapustę kiszoną przelewany wodą, kroimy aby nie była zbyt długa i wrzucamy do garnka z cebulą i białą kapustą. Kapusty zalewamy litrem wody , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Kapustę należy pilnować żeby się nie przypaliła, w razie potrzeby dolać wody. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę tempech, pokrojone w paseczki suszone śliwki, grzyby, koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy bigos jeszcze około godziny.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger