piątek, 22 września 2017

Zupa czosnkowa


Składniki:
- pęczek włoszczyzny na wywar
- 6 główek czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 kromki chleba pszennego na grzanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
Z główek czosnku ścinamy górną część, tak aby ząbki były widoczne. Następnie każdą główkę skraplamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Włoszczyznę obieramy, kroimy i gotujemy na wywar w 3 litach wody. Do gotującego się bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do wywaru wyciągnięte z główek, upieczone ząbki czosnku. Ugotowane warzywa pozostawiamy w wywarze razem z ząbkami czosnku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i blendujemy wszystko na krem. Na koniec dodajemy do zupy resztę przypraw. Kromki chleba kroimy w małe kwadraciki i "smażymy" na suchej patelni z obu stron. Przygotowanymi grzankami posypujemy zupę przed podaniem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger