sobota, 15 kwietnia 2017

Knedle ze śliwkami


Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- 1 kg śliwek

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ziemniaki mają temperaturę pokojową mielimy je w maszynce "do mięsa". Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz siemię lniane. Wyrabiamy chwilę ciasto tak by było miękkie, elastyczne i zwarte. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Odrywamy po kawałeczku ciasto i formujemy niewielkie kulki. Do każdej kulki wkładamy pół śliwki i posypujemy ją 1/3 łyżeczki cukru i zalepiamy ciastem śliwkę. Tak uformowane kulki wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut. Knedle podajemy ze śmietanką sojową lub innym słodkim dodatkiem.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. siemie lniane nie jest potrzebne do knedli;ciasto na knedle czy kopytka od lat robię bez jajek i zawsze się udaje;nie daję też cukru do środka bo powstały sok może przeciekać, słodzę na talerzu a niektorzy obywają się bez cukru;pozdrawiam;
    dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chodzi o to by każdy zrobił tak by mu pasowało. Mi ten sposób z przepisu najbardziej pasuje i smakuje :) Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger