piątek, 5 sierpnia 2016

Brownie z buraka



Składniki:
- 4 buraki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki karobu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka kokosowego ( twarda część)
- garść rodzynek
- 2 garści migdałów w płatkach
- pół łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Buraki gotujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Siemię lniane mielimy w młynku, zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i dodajemy do buraków. Następnie dodajemy mleko roślinne, pół posiekanej tabliczki czekolady i cukier trzcinowy. Wszystkie składniki blendujem przez chwilę. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche czyli  mąkę, sodę, proszek do pieczenia, karob i wszystko mieszamy łyżką. Następnie łączymy składniki suche i mokre i dodajemy rodzynki i garść migdałów w płatkach. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do posmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Mleko kokosowe ( twardą część) podgrzewamy w małym garnuszku aż będzie bardzo gorące i dodajemy pół tabliczki czekolady. Mieszamy aż czekolada się całkowicie rozpuści. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy migdałami w płatkach.
Smacznego.

4 komentarze:

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger