niedziela, 27 listopada 2016

Fasolka po bretońsku



Składniki:
- 200 g fasoli Piękny Jaś
- 2 kostki tofu wędzonego
- 4 duże pomidory
- szklanka passaty pomidorowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół łyżki soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki jałowca
- pół łyżeczki czosnku

Przygotowanie:
Fasolę moczmy około 12 godzin ( dzień wcześniej ), następnie gotujemy do miękkości i odstawiamy do późniejszego użycia. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy je do smażącej się cebuli. W tym momencie dodajemy również passatę pomidorową. Marchewki ( ugotowane wcześniej ) kroimy w kostkę i również wrzucamy do naszego sosu pomidorowego. Tofu kroimy w kostkę,  smażymy na osobnej patelni i wrzucamy do sosu. Całość smażymy na dużym ogniu około 5 minut, po czy dorzucamy fasolę i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 10 -15 minut.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam to danie!
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna uzyc do tego dania fasoli z puszki?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger