Składniki:
-250 gram ciecierzycy
- 3/4 szklanki jasnej Tahiny
- 2 cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki zimnej wody
- pół łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżka soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie z sodą oczyszczoną około 12 godzin, następnie gotujemy ją ( pod koniec gotowania dodajemy pół łyżki soli) i odcedzamy. Ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera, dodajemy tahinę, sok z 2 cytryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, zimną wodę, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę.
Smacznego.
Ja jestem wierna hummusowi z Biedronki, bo domowy już mi tak nie smakuje :P To pewnie przez boenzonsan sodu! :D
OdpowiedzUsuńTen z Biedronki nawet jest spoko.Jednak domowego dla mnie nic nie zastąpi :)
OdpowiedzUsuń