czwartek, 31 marca 2016
Spaghetti z sosem pomidorowym a'la bolognese
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 200 gram makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 1,5 kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 180 gram mielonego tofu Polsoja
- 1 łyżka oregano suszonego
- duża garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Do średniego garnka wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz obrane ze skórki i zblendowane pomidory. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy mielone tofu, posiekaną bazylię, czosnek i resztę przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz