czwartek, 31 marca 2016

Spaghetti z sosem pomidorowym a'la bolognese



Składniki:
- 200 gram makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 1,5 kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 180 gram mielonego tofu Polsoja
- 1 łyżka oregano suszonego
- duża garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- 1/2 szklanki  passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Do średniego garnka wlewamy olej  i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz obrane ze skórki i zblendowane pomidory. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy mielone tofu, posiekaną bazylię, czosnek i resztę przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger