wtorek, 1 marca 2016
Calzone
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego
- 30 gram drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 100 gram koncentratu pomidorowego
- bazylia (1 łyżka)
- oregano (1 łyżka)
- kilka listków szpinaku
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- kilka zielonych oliwek
- pół czerwonej papryki
- 3 plastry pomidora
- 100 gram wegańskiego żółtego sera
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od ciasta na calzone. Najpierw na stolnicę wysypujemy mąkę. W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy wodę ( tak żeby była letnia) z cukrem i rozpuszczamy drożdże, po czym wylewamy mieszankę na mąkę, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Nasze wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto nam rośnie możemy zająć się przygotowaniem farszu do calzone. Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w dość grube plastry i podsmażamy minutę na patelni. Teraz musimy przygotować sos, którym będziemy smarować cazlone przed nałożeniem farszu. W małym naczyniu mieszamy koncentrat pomidorowy z bazylia i oregano i gotowe. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i rozkładamy na blasze. Jedną połowę ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na stronę z sosem układamy nasze składniki czyli: pieczarki z cebulą, kilka oliwek, czerwona paprykę pokrojoną w paseczki, kilka liści szpinaku, plasterki pomidora i posypujemy to wszystko startym wegańskim żółtym serem. Gdy nałożymy już wszystkie składniki, zamykamy naszą pizzę drugą połową ciasta i zlepiamy brzegi tak żeby się nie otworzyło podczas pieczenia. Calzone wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.Podajemy z sojonezem czosnkowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz