niedziela, 27 marca 2016
Muffinki bananowo-orzechowe
Etykiety:
desery
Składniki:
- 3 banany
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 gram orzechów włoskich
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Do osobnego naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy wszystkie suche składniki łyżką i dodajemy do nich masę bananową, olej i mleko sojowe. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty składników, dokładnie je mieszając, Gotowe ciasto na muffinki przelewamy do foremek i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu muffinek z piekarnika zostawiamy je do ostygnięcia. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią muffinki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz