poniedziałek, 28 marca 2016
Sałatka z cykorii i tempehu
Etykiety:
sałatki
Składniki:
- kilka liści cykorii escarola
- kilka liści cykorii radicchio
- kilka liści cykorii frisee
- 180 gram tempehu smażonego Merapi
- 8 pomidorków cherry
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 garści kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzu
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Do dużej miski wkładamy liście cykorii ( około 3 garści ). Tempeh kroimy w kostkę i podsmażamy około 3 minut na oleju razem z pokrojonym w talarki selerem naciowym. Przekładamy tempeh i seler naciowy do miski z cykorią, dodajemy kukurydzę, pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry i wszystko dokładnie mieszamy. Zabieramy się za przygotowanie dressingu. Do szklanki wlewamy oliwę, sos sojowy oraz świeżo mielony pieprz kolorowy i energicznie mieszamy łyżką, Tak przygotowanym dressingiem polewamy naszą sałatkę i dokładnie mieszamy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz