czwartek, 17 marca 2016
Tawcze grawcze
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 200 gram białej fasoli
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
- pół łyżeczki papryki ostrej czerwonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry
- sól (według uznania)
- 2 łyżeczki pieprzu
-1 łyżeczka rozmarynu
Przygotowanie:
Fasolę moczymy około 12 godzin. W dniu przygotowywania potrawy fasolę musimy ugotować. Zalewamy fasolę wodą, doprowadzamy do wrzenia i odlewamy wodę, po czym zalewamy świeżą wodą. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Gdy fasolę zalejemy czwarty raz wodą, wtedy gotujemy ją w tej wodzie do miękkości. Gdy fasola zmięknie odcedzamy ją pozostawiając około 1,5 szklanki wody w której się gotowała.. Paprykę, marchew kroimy w paseczki, cebulę w talarki i układamy w naczyniu do pieczenia. Następnie dodajemy pomidory, fasolę i wszystkie przyprawy. Na koniec zalewamy warzywa wywarem z fasoli, który zostawiliśmy przy odcedzaniu jej. Mieszamy wszystko i zapiekamy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz