niedziela, 21 lutego 2016

Zupa pomidorowa z ciecierzycą


Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- pomidory (2 kg)
- passata pomidorowa (300 gr)
- pęczek natki pietruszki
- ciecierzyca (200 gr. może być z puszki)
- czosnek (3 zabki)
- bazylia (1 łyżka)
- sól (według uznania)
- pieprz (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy ok. 12 godzin a następnie gotujemy do miękkości. Możemy użyć również ciecierzycy z puszki. Włoszczyznę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewany dwoma litrami wody i gotujemy około 20 minut - aż powstanie wywar warzywny, czyli nasza baza pod zupę. Pomidory kroimy na mniejsze cząstki, rozdrabniamy blenderem a następnie dodajemy do naszego bulionu warzywnego. Czosnek kroimy w plasterki i również dodajemy do wywaru razem z passatą pomidorową, natką pietruszki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i rozdrabniamy jeszcze blenderem aby zupa miała aksamitną konsystencję. Ugotowaną wcześniej ciecierzycą dekoruję zupę na talerzu.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger