wtorek, 9 lutego 2016

Zupa krem z czerwonej soczewicy



Składniki:
- 500 gram czerwonej soczewicy
- 1 puszka mleka kokosowego
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- imbir tarty (1 łyżka stołowa)
- czosnek (3 ząbki)
- płatki chili ( 1/4 łyżeczki)
- kurkuma ( 1 łyżeczka)
- sól ( według uznania)
- pieprz czarny mielony ( 1 łyżeczka)
- olej do smażenia
- słonecznik

Przygotowanie:
Do garnka wlewany ok 2 łyżek oleju rzepakowego i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy do garnka ok. 1,5 litra wody. Jak woda zacznie wrzeć wsypujemy do niej soczewicę,  dodajemy startą na grubych oczkach marchew i gotujemy. Gdy soczewica będzie ugotowana całość zdejmujemy z gazu i blendujemy, tak żeby uzyskać kremowa konsystencję. Gdy zupa będzie już gładka, dodajemy puszkę mleka kokosowego, wszystkie przyprawy, drobno posiekaną natkę pietruszki i całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę można posypać natką pietruszki i słonecznikiem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger