czwartek, 25 lutego 2016
Zupa pietruszkowo-selerowa
Etykiety:
zupy
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- pęczek natki pietruszki
- seler (1 sztuka)
- pietruszka- korzeń (4 sztuki)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 4 ząbki czosnku
- cząber (1 łyżka)
- kolendra mielona (1 łyżka)
- 2 cebule
- sól (według uznania)
- pieprz (pół łyżki stołowej)
- olej do smażenia
- pestki dyni- do posypania
Przygotowanie:
Włoszczyznę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Całość podsmażamy chwilę na oleju. Następnie kroimy seler i pietruszki w kostkę i wrzucamy do podsmażonej włoszczyzny i cebuli. Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielona kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Gotujemy jeszcze 5 minut.Zupę blendujemy i gotowe. Przy podawaniu dekoruję zupę pestkami dyni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz