wtorek, 23 lutego 2016

Risotto z burakami


Składniki:
- ryż arborio do risotto (200 gr)
- 4 średnie buraki
- pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- litr bulionu warzywnego
- wegański parmezan ( 100 gr)
- sól (wg. uznania)
- pieprz czarny mielony (1 łyżeczka)
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Buraki obieramy ze skórki, gotujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - odstawiamy na później. Do głębokiej patelni wlewany około 2 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulki pokrojone w kostkę i ryż, całość prażymy około minuty. Następnie dolewamy niewielka ilość bulionu warzywnego i czekamy, aż ryż go wchłonie, cały czas mieszając risotto. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż zużyjemy cały bulion a ryż zmięknie ( ma być lekko twardawy). Gdy ryż wchłonie nam cały bulion, dodajemy wcześniej przygotowane starte buraki, posiekaną natkę pietruszki, wegański parmezan i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe. Przy podaniu na talerze posypujemy risotto odrobiną parmezanu.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger