sobota, 13 lutego 2016
Falafel w tortilli
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 300 gram ciecierzycy
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- kolendra (1 łyżka)
- siemię lniane mielone (2 łyżki)
- sól (1 łyżeczka)
- pieprz ziołowy (1 łyżeczka)
- kmin rzymski (1/2 łyżki)
- soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
- olej do smażenia
- pomidor
- sałata lodowa
- kukurydza (1 puszka)
- placki tortilli (gotowe)
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Przed przygotowaniem, odlewany wodę z ciecierzycy i rozdrabniamy w maszynce do mielenia. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy wszystkie przyprawy, sodę oczyszczoną i bardzo drobno pokrojoną cebulę. Z uzyskanej masy formujemy malutkie (2 cm) kotleciki i smażymy je na oleju na złoty kolor. Pomidory i sałatę lodową kroimy w paseczki. Rozkładamy na wyjęty z piekarnika, gorący placek tortilli (w 160 stopniach przez minutę), układamy na jego środku warzywa wraz z kotlecikami z ciecierzycy i zawijamy.Podajemy z sojonezem lub dowolnym ulubionym sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz