poniedziałek, 8 lutego 2016
Burger z zielonej soczewicy
Etykiety:
burgery
Składniki:
- 500 gram zielonej soczewicy
- żurawina suszona (ok. 50 gram)
- pęczek natki pietruszki
- sól (1 łyżeczka)
- pieprz czarny (1 łyżeczka)
- siemię lniane mielone (1 łyżka stołowa)
- czosnek (2 ząbki)
- słodka czerwona papryka mielona (1 łyżeczka)
- kozieradka (1/4 łyżeczki)
- kolendra mielona (1 łyżeczka)
- rozmaryn (1/2 łyżeczki)
- tymianek (1 łyżeczka)
- olej do smażenia
Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania burgerów
- bułki
- kiełki brokułu
- pomidor
- ogórek zielony
- sałata ( taka jaka lubicie, ja użyłam masłowej)
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy wszystkie przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Blendujemy wszystko na jednolitą masę. Gdy masa jest już gotowa dodajemy do niej żurawinę i siemię lniane. Z masy formujemy dość duże kotlety i smażymy na oleju z obu stron. Gdy kotlety są gotowe, wkładamy je w bułki ( przecięte wcześniej na pół) razem z sałatą, pomidorem, ogórkiem (pokrojonymi w plasterki) oraz kiełkami brokułu. Tak przygotowane burgery wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza) na minutę- tak aby bułka stała się gorąca i chrupiąca.
Najlepiej podawać z sojonezem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz