niedziela, 1 kwietnia 2018
Placki z pieczarek, cukini, papryki, fasoli i kukurydzy
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka czubrycy czerwonej
- 1 łyżeczka harrisy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego ( do smażenia )
Przygotowanie:
Pieczarki, cukinię oraz paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Do pokrojonych warzyw dorzucamy fasolę i kukurydzę ( odsączone z zalewy, która znajdowała się w puszce ). Następnie dodajemy mąkę, przyprawy i całość mieszamy dokładnie. Do mieszanki warzyw z mąką możemy dodać kilka łyżek zimnej wody aby placki lepiej poddawały się formowaniu Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki o dowolnej wielkości z obu stron, tak by były lekko zrumienione. Placki podajemy z dowolnymi sosami, u mnie ze słodko-kwaśnym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz