sobota, 28 maja 2016

Bataty z polewą marchewkowo-orzechową



Składniki:
- 100 g kaszy jaglnej
- 4 bataty
- 4 marchewki
- garść rodzynek
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego

 Przygotowanie:
Kaszę jaglana płuczemy pod bieżącą  wodą i gotujemy. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na pół i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 170 stopniach. W międzyczasie marchewki obieramy ze skórki, kroimy w talarki i gotujemy do miękkości. Gdy marchewka się gotuje wsypujemy orzechy do miski i zalewamy je ciepłą wodą na pół godziny. Ugotowaną marchewkę odlewamy z wody i wkładamy do miski wraz z orzechami ( bez wody, w której się moczyły). Marchewkę,  orzechy oraz cukier blendujemy dokładnie. Z ostudzonej kaszy jaglanej formujemy małe kuleczki, w  każdej kulce umieszczamy rodzynkę lub dwie. Kuleczki smażymy na oleju kokosowym. Upieczone bataty podajemy z polewą marchewkowo- orzechową i kuleczkami jaglanymi.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bataty! Szczególnie w takim połączeniu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bataty zawsze i wszędzie są pyszne.W takim połączeniu poziom słodkości zbliża się do granicy ;)

      Usuń

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger