niedziela, 8 maja 2016

Sałatka z marynowanym tofu i awokado



Składniki:
- 1 garść sałaty rzymskiej
- 1 garść endywii frisee
- 1 garść cykorii radicchio
- 1 awokado
- 1 marchewka
- 1 kostka ( 200 g ) bio tofu  marynowanego w sosie Tamari Polsoja
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
- szczypta soli himalajskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:
Sałatę i cykorię myjemy i kroimy. Następnie wrzucamy je do dużej miski i mieszamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do miski. Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki, kroimy i wrzucamy do sałat. Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju około 5 minut. Gdy tofu się usmaży, również wrzucamy je do miski. Mieszamy wszystkie składniki sałatki. Pozostaje nam zrobienie sosu. Do szklanki wlewamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wody, 2 szczypty pieprzu czarnego mielonego, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Wszystko energicznie mieszamy i polewamy sosem naszą sałatkę.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger