sobota, 7 stycznia 2017

Spaghetti z sosem pomidorowym i ciecierzycą


Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 4 duże pomidory
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy ( lub 1 szklanka namoczonej 12 godzin i ugotowanej ciecierzycy )
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pomidory oblewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojone pomidory wrzucamy do cebuli i smażymy około 3 minut, aby sie rozpadły. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę pomidorową. Dusimy na małym ogniu około 5 minut, po czym blendujemy sos aby był gładki. Dodajemy posiekany czosnek, resztę przypraw i ciecierzycę. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger