niedziela, 22 stycznia 2017

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami


Składniki:
- 8 liści kapusty włoskiej
- 500 g pieczarek
- 150 g kaszy gryczanej
- pęczek natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Kapustę wkładamy na 5 minut do dużego garnka z wrzątkiem . Po tym czasie wyciągamy kapustę i oddzielamy od niej 8 ładnych liści. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do cebulki wrzucamy drobno pokrojone pieczarki. Całość smażymy około 5 minut. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną, posiekaną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Składniki dobrze mieszamy.
Gotowym farszem napełniamy każdy liść kapusty i zawijamy go bardzo dokładnie. Gołąbki układamy bardzo ciasno w wyższym naczyniu, zalewamy passatą pomidorową i połową szklanki wody. Gołąbki dusimy pod przykryciem około 40 minut.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger