sobota, 10 września 2016

Zupa krem z dyni



Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 3 marchewki
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- garść pestek dyni

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, pozbywamy się miąższu i kroimy w dużą  kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka w którym będziemy robić zupę i podsmażamy około 3 minuty na oleju. Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i dynię. Do garnka nalewamy wodę do poziomu warzyw ( nie więcej ). Gotujemy około 20 minut. Gdy kostki dyni będą już rozgotowane, blendujemy zupę na gładki krem i dodajemy przyprawy. Zupę możemy udekorować pestkami dyni.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam sezon na dynie :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger