piątek, 2 września 2016

Warzywa z patelni z tofu



Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 4 pieczarki
- 1 kostka tofu naturalnego Polsoja 180 g
- 3 łodygi selera naciowego
- pół puszki ciecierzycy
- cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- garść kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
- pół szklanki sosu sojowego ciemnego

Przygotowanie:
Fasolę szparagową żółtą i zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy na później. Tofu marynujemy 2 godziny wcześniej w sosie sojowym, następnie kroimy w kostkę i smażymy około 5 minut na 2 łyżkach oleju. Na osobnej patelni rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, cukinię i papryki pokrojone w paseczki. Całość smażymy około 4 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki, kukurydzę, tofu, posiekaną natkę pietruszki,ciecierzycę  i przyprawy. Smażymy kolejne 3-4 minuty.
Ta potrawa najlepiej smakuje z kaszą bulgur lub orkiszową.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger