środa, 7 września 2016

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową



Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 duże marchewki
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- garść rodzynek
- 4 łyżki siemienia lnianego
- pół szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na polewę:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do dużej miski. Siemię lniane mielimy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut. Do miski z marchewką wrzucamy cukier, mąkę, olej, siemię lniane, rodzynki, sodę oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut a następnie przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Gdy ciasto po upieczeniu ostygnie, zabieramy się za przygotowanie polewy. W małym garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe z rozdrobnioną czekoladą ( aż cała czekolada się rozpuści ) dodajemy syrop klonowy i polewamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger