czwartek, 7 lipca 2016

Szparagi zielone z sosem serowym i kotletami z ziemniaków



Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżeczki soli himalajskiej
-2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki należy ugotować kilka godzin przed przygotowaniem dania. Ugotowane wcześniej i ostudzone  ziemniaki ( z całej ilości odkładamy 2 ziemniaki do sosu) ugniatamy z posiekana pietruszką 1 łyżeczką pieprzu, 1 łyżeczką soli,  zmielonym siemieniem lnianym i bułką tartą. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na oleju. Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut. Zabieramy się za przygotowanie sosu do szparagów. Dwa ugotowane ziemniaki, które wcześniej odłożyliśmy teraz wkładamy do kielicha blendera razem z ugotowaną marchewką, płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną, 1 łyżką pieprzu, 1 łyżką soli i mlekiem sojowym. Blendujemy wszystko. Nasz sos jest już gotowy i możemy nim polać ugotowane szparagi, które podajemy z kotletami z ziemniaków.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger