piątek, 1 lipca 2016

Jagielnik na zimno z kiwi



Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 0,75 l mleka sojowego waniliowego
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g płatków orkiszowych
- 1 banan
-  6 owoców kiwi
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki agaru
- 1 puszka mleka kokosowego

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy wodą i gotujemy na waniliowym mleku sojowym. Gdy kasza jest ugotowana odstawiamy ją do ostygnięcia. Zabieramy się za spód naszego jagielnika. Płatki orkiszowe mielimy w młynku do kawy i łączymy z bananem i kilkoma kroplami mleka sojowego. Ugniatamy chwilę i oblepiamy masą spód tortownicy. Ostudzoną kaszę jaglaną blendujemy z mlekiem kokosowym, cukrem waniliowym i olejem kokosowym na gładką masę. Gdy jaglana masa jest już gotowa to wlewamy ją do tortownicy. Pozostaje nam do zrobienia tylko wierzch jagielnika. Kiwi obieramy i blendujemy. W małym garnuszku rozpuszczamy 2 łyżeczki agaru w 1/3 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Mieszankę agaru z wodą łączymy ze zblendowanym kiwi. W ten sposób powstaje nam polewa kiwi która trochę stężeje. Polewę wylewamy na masę jaglaną i wygładzamy łyżką. Jagielnik wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger