sobota, 1 września 2018

Tarta czekoladowa z malinami i jeżynami


Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki cukru

Krem
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- puszka mleka kokosowego ( twarda część)
- 2 łyżki kakao
- szklanka malin
- szklanka jeżyn

Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy do osiągnięcia gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie wykładamy formę do tarty, równą warstwą ciasta i nakłuwamy widelcem. Umieszczamy formę z ciastem w lodówce na około 30 minut. Po tym czasie pieczemy ciasto około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy twardą część mleka kokosowego z gorzką czekoladą i mieszamy aż obydwa składniki się połączą. Do mieszaniny dodajemy kakao i całość wylewamy na upieczony spód.  Krem czekoladowy dekorujemy malinami oraz jeżynami i wkładamy do lodówki na 2 godziny do czasu stężenia się kremu.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger