sobota, 8 października 2016

Tofurnik z malinami



Składniki:
- 3 kostki tofu naturalnego 180 g Polsoja
- 200 g malin
- 4 łyżeczki agaru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200 g płatków orkiszowych
- 2 banany
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki cukru waniliowego


Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i blendujemy na gładką masę . W garnku podgrzewamy twardą część mleka kokosowego z puszki razem z agarem. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę. Mieszankę mleka kokosowego i agaru wlewamy do tofu. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Blendujemy jeszcze raz całość aby masa była bardzo gładka. Masę odstawiamy na chwilę. Zabieramy się za przygotowanie spodu. Płatki orkiszowe mielimy w młynku elektrycznym, a następnie łączymy z rozgniecionymi bananami. Powstałą masą  wykładamy spód tortownicy. Następnie wlewamy na to masę z tofu i mleka kokosowego. Tofurnik dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby stężał.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tofurniki i uwielbiam maliny! :D <3
    Zapraszam do siebie - http://jedzrosliny.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger