sobota, 22 października 2016

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem


Składniki:
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg szpinaku mrożonego
- 2 cebule
- 50 g kaszy orkiszowej
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1,5 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy na później. Mleko sojowe łączymy z 1 szklanką mąki pszennej i miksujemy, tak aby powstało ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na cienkiej warstwie oleju i podobnie jak kaszę zostawiamy do późniejszego użycia. Zaczynamy przygotowywać farsz. Cebulki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,  najlepiej w garnku. Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej mrożony szpinak i smażymy około 10 minut. Do garnka wrzucamy również rozdrobniony czosnek i drobno posiekane pieczarki. Całość dusimy na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy, pół szklanki bułki tartej, siemię lniane i ugotowaną kaszę orkiszową. Farsz nakładamy na środek naleśnika i zawijamy go. Przed smażeniem krokietów musimy uszykować 2 miseczki. Do jednej wsypujemy pozostałą bułkę tartą a w drugiej łączymy pozostałą mąkę z odrobiną zimnej wody. Krokiety zamaczamy z mące z wodą a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy chwilę z dwóch stron.
Smacznego.

2 komentarze:

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger