wtorek, 1 listopada 2016

Buraczane pierogi z soczewicą


Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 duże buraki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g soczewicy zielonej
- 1 duża cebula
- łyżeczka soli himalajskiej
- łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Buraki obieramy ze skórki, gotujemy a następnie ścieramy na tarce o
drobnych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej puree z
buraków, oliwę i pół łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto dość długo, w
razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki lub ciepłej wody. Gotowe
ciasto odkładamy na później. Soczewicę gotujemy według przepisu na
opakowaniu. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju. Gdy soczewica jest ugotowana, odcedzamy ja i pozostawiamy do
przestygnięcia. Do soczewicy o temperaturze pokojowej, dodajemy
podsmażoną cebulę, pieprz i pół łyżeczki soli. Blendujemy całość
na gładką masę. Nasze różowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy na
stolnicy i wykrawamy z niego okręgi o dowolnej wielkości. Na każdy
krążek ciasta, nakładamy łyżkę farszu i sklejamy pieróg. Gotowe
pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minut.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger