sobota, 13 sierpnia 2016

Risotto z kurkami



Składniki:
- 300 g kurek
- 200 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1 litr wywaru warzywnego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju około 2 minut. Następnie do cebuli wrzucamy ryż i smażymy go około minuty. Dolewamy pół szklanki bulionu. Cały czas mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż skończy się nam bulion. W międzyczasie myjemy oraz kroimy kurki. Podsmażamy je na osobnej patelni około 5 minut. Pod koniec przygotowywania risotto dodajemy do niego kurki i cały czas mieszając, pozostawiamy  na ogniu przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
Smacznego.

2 komentarze:

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger