niedziela, 11 listopada 2018
Ciastka z fasoli, płatków owsianych i masła orzechowego
Etykiety:
desery
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Fasolę moczymy około 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Śliwki i daktyle zalewamy wodą i moczymy około godziny. Płatki owsiane mielimy w młynku elektrycznym. Do dużej miski wsypujemy fasolę, odcedzone z wody daktyle i śliwki oraz mleko roślinne. Całość blendujemy kilka minut na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników i dużą drewnianą łyżką dokładnie je mieszamy ze sobą. Z powstałej masy formujemy dosyć duże ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz