piątek, 30 czerwca 2017

Kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy


Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g ciecierzycy 
- 2 łyżki siemienia lnianego
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka soli himalajskiej + szczypta do sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego + szczypta do sosu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych 
- 4 duże pomidory

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy około 12 godzin i gotujemy do miękkości. Kaszę
jaglana płuczemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy. Ciecierzycę
i kaszę jaglaną pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przekładamy
je do dużej miski. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę,
posiekaną natkę pietruszki  i kolendrę. Siemię lniane mielimy w młynku
elektrycznym i również dodajemy do miski. Czosnek drobno siekamy i wraz z
solą i pierzem również dodajemy do ciecierzycy i kaszy jaglanej.
Całość blendujemy przez chwile, z powstałej masy formujemy  kotleciki,
które pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Gdy kotleciki się pieką
zabieramy sie za przygotowanie sosu pomidorowego. Pomidory sparzamy
wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i smażymy przez chwilę na
patelni. Dodajemy do nich pomidory z puszki i po szczypcie soli i pieprzu.
Smażymy jeszcze przez 5 minut aż powstanie gęsty sos. Gdy kotleciki są
gotowe podajemy je z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger