piątek, 16 grudnia 2016

Ciasto z batatów z kremem z nerkowców


Składniki:
- 1 cytryna
- 2 bataty
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki karobu
- 4 łyżki syropu klonowego
- 15 daktyli
- 2 kostki tofu naturalnego
- garść rodzynek
- 150 g nerkowców
- 100 g mleka kokosowego ( twarda część)

Przygotowanie:
Nerkowce namaczamy kilka godzin w wodzie z sokiem z połowy cytryny. Po czym namoczone orzechy blendujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z drugiej połowy cytryny. Gotowy krem odstawiamy do lodówki, do późniejszego użycia. Bataty pieczemy i robimy z nich puree. Do puree z batatów dodajemy wszystkie składniki oprócz cynamonu i blendujemy na gładką masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy  około godziny w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone smarujemy je naszym wcześniej przygotowanym kremem z nerkowców i dekorujemy cynamonem.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pasowałaby tu herbata zaparzona na zdrowej wodzie - mamy filtr do wody redox fitaqua - woda z niego jest nie tylko smaczna ale i zdrowa ponieważ podnosi odporność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto i herbata. Idealne połączenie :)

      Usuń

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger