sobota, 29 lipca 2017

Tofurnik z truskawkami


Składniki:
- 3 kostki tofu naturalnego
- pół kilograma truskawek
- 3 łyżeczki agaru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200 g płatków orkiszowych
- 2 banany
- 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i blendujemy na gładką masę. W małym garnuszku podgrzewamy twardą część mleka kokosowego z agarem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez chwilę. Mieszankę mleka kokosowego z agarem wlewamy do miski, w której znajduje się tofu, dodajemy cukier puder i całość blendujemy raz jeszcze do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę tofurnikową odstawiamy na chwilę i zabieramy się za przygotowanie spodu. Płatki orkiszowe mielimy w młynku elektrycznym, a następnie łączymy z rozgniecionymi bananami. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Następnie wlewamy na to wcześniej przygotowaną masę tofurnikową. Tofurnik dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki na parę godzin aby stężał.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger