sobota, 23 grudnia 2017

Pierogi "ruskie"


Składniki:
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- ok. pół szklanki ciepłej wody
- 2 i pół kostki tofu naturalnego 
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- ok 1 łyżki stołowej soli himalajskiej
- 1 łyżka stołowa świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 duże cebule
- 2 łyżki oleju rzepkowego

Przygotowanie:
Dwie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju około 3 minut. Po tym czasie do cebuli dodajemy pokruszone 2 kostki tofu, sok z cytryny, 4 solidne szczypty soli i łyżkę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za robienie ciasta. Na stolnicę wysypujemy około 2 szklanek mąki pszennej, dodajemy do niej szczyptę soli i około pół szklanki wody. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Gdy ciasto jest miękkie i sprężyste rozwałkowujemy je i wycinamy z niego okręgi o dowolnej średnicy. Do każdego krążka z ciasta nakładamy farsz "ruski" i zlepiamy pieroga. Gdy ulepimy wszystkie pierogi, wrzucamy je do wrzątku i gotujemy ok. 3 minut. Nasze "ruskie" najlepiej smakują polane skwarkami z tofu i cebulką. Połowę kostki tofu naturalnego i cebulę, która nam została kroimy w małą kostkę i podsmażamy aż do zrumienienia na patelni. Pierogi polewamy tak przygotowanymi skwarkami i cebulką.
Smacznego.
Czytaj dalej »

niedziela, 17 grudnia 2017

Seleryba


Składniki:
- 1 duży seler
- 6 płatów Nori
- szklanka bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
 Seler obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry ( półksiężyce ) i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę z selera i dokładnie go osuszamy. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i płaty nori przecięte na pół. Kawałki selera posypujemy solą i pieprzem z obu stron, następnie zawijamy seler w płat nori (wcześniej na chwilkę zamoczony w wodzie) i panierujemy, najpierw w wodzie z mąką a później w bułce tartej. Tak przygotowane kawałki selera smażymy około 5 minut na oleju.
Smacznego.
Czytaj dalej »

sobota, 2 grudnia 2017

Soja po grecku


Składniki:
- 12 kotletów sojowych
- pół dużego selera
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- pół szklanki przecieru pomidorowego lub szklanka pulpy pomidorowej
- pół pęczka natki pietruszki
- pół szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula

Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Po tym czasie odcedzajmy je i zamaczamy w mieszance wody z mąką i odrobiną soli i pieprzu. Następnie smażymy na oleju, aż do zrumienienia. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju w dużym garnku około 5 minut. Po tym czasie dolewamy do warzyw pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy 5-10 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich koncentrat pomidorowy lub pulpę, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku oraz usmażone kotlety sojowe. Całość mieszamy delikatnie i gotowe.
Smacznego.
Czytaj dalej »

niedziela, 19 listopada 2017

Dynia hokkaido faszerowana czarną fasolą


Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 2 szklanki czarnej fasoli
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 czerona papryka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu ( świeżo mielonego )
-1 łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa zielonej czubrycy

Przygotowanie:
Z dyni ścinamy górną część i wydrążamy niejadalną część miąższu i pestki. Kaszę jaglaną gotujemy . Fasolę moczymy ok. 8 godzin i gotujemy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy ok. 5 minut na oleju. Do podsmażonych warzyw dodajemy kaszę jaglaną i czarną fasolę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Takim farszem wypełniamy dynię i pieczemy ją ok. 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego.
Czytaj dalej »

niedziela, 5 listopada 2017

Sałatka z winogronami i orzechami Pekan


Składniki:
- 3 garście sałaty ozdobnej dowolnego rodzaju
- 100 g orzechów Pekan
- 1 gruszka
- 10 kulek czerwonego winogrona
- pół puszki kukurydzy
- 2 limonki

Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy sałatę. Dodajemy do niej pokrojoną w piórka gruszkę i przekrojone na pół kulki winogrona. Następnie dodajemy kukurydzę, wyciśnięty sok z dwóch limonek i orzechy Pekan. Całość delikatnie mieszamy łyżkami do sałat.
Smacznego.
Czytaj dalej »

niedziela, 22 października 2017

Panini z tofu


Składniki:
- 2 bułki ciabaty
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 kostka tofu wędzonego 180 g
- 4 liście sałaty ozdobnej
- kilka plastrów pomidora
- pół papryki żółtej (pokrojonej w słupki)
- pół papryki czerwonej (pokrojonej w słupki)
- kilka plastrów ogórka
- kiełki brokułu

Przygotowanie :
Tofu przekrawamy, dzieląc je na 2 grube plastry. Następnie smażymy je na oleju z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego. Bułki dzielimy na pół i wkładamy do nich warzywa, kiełki oraz tofu. Grilujemy kilka minut na grillu elektrycznym lub urządzeniu do panini. Gotowe bułki panini podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego.
Czytaj dalej »

sobota, 7 października 2017

Buddha bowl



Składniki:
- 1 tofu 180 g
- garść szpinaku
- garść poszatkowanej kapusty czerwonej
- duża różyczka brokułu
- duża różyczka kalafiora
- 1 żółty pomidor
- szklanka ryżu czerwonego
- 2 łodygi selera naciowego ( pokrojone na 7 cm części )
- pół czerwonej papryki
- 2 marchewki
- pół puszki ciecierzycy
- 3 łyżki tahini wymieszane z 1 łyżką mleka sojowego

Przygotowanie:
Tofu kroimy w dowolny kształt i smażymy. Brokuł, kalafior i ryż gotujemy. W dużej misce układamy wszystkie składniki obok siebie. Całość posypujemy sezamem i polewamy sosem z tahiny i mleka sojowego.
Smacznego.
Czytaj dalej »
Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger