niedziela, 15 września 2019
Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Etykiety:
zupy
Składniki:
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- pół średniego selera
- 1 por ( tylko biała część ).
- 2 pietruszki ( korzeń )
- 3 łyżki mleka kokosowego z puszki ( tylko twarda część ) lub pół szklanki jeżeli mamy płynne mleko kokosowe, z którego nie oddziela się śmietana kokosowa.
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- sól do smaku ( wedle uznania )
- pestki dyni
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na dowolnej wielkości cząstki i zalewamy trzema litrami wody. Gotujemy około 20 minut tak aby warzywa zmiękły. Po tym czasie dodajemy do wywaru soczewicę i gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i wszystkie przyprawy oraz sos sojowy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę na krem. Zupę posypujemy pestkami dyni. Zupa jest naprawdę gęsta, bardzo sycąca i świetnie się sprawdza w okresie jesienno-zimowym. Jest lekko pikantna i ma właściwości rozgrzewające dzięki imbirowi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz