sobota, 2 grudnia 2017

Soja po grecku


Składniki:
- 12 kotletów sojowych
- pół dużego selera
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- pół szklanki przecieru pomidorowego lub szklanka pulpy pomidorowej
- pół pęczka natki pietruszki
- pół szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula

Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Po tym czasie odcedzajmy je i zamaczamy w mieszance wody z mąką i odrobiną soli i pieprzu. Następnie smażymy na oleju, aż do zrumienienia. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju w dużym garnku około 5 minut. Po tym czasie dolewamy do warzyw pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy 5-10 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich koncentrat pomidorowy lub pulpę, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku oraz usmażone kotlety sojowe. Całość mieszamy delikatnie i gotowe.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger