
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebulę
- 300 g pieczarek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany sojowej
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Jedną cebulę obieramy i również ścieramy na drobnych oczkach, a następnie dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków i mieszamy. Do mieszanki ziemniaków z cebulą dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sól i pieprz wedle uznania. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron aż będą chrupiące. W osobnym garnku podsmażany pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Gdy cebulą się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i ponownie dusimy ok. 3 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę sojową, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i doprowadzamy sos do zagotowania. Usmażone na złoty kolor placki, polewamy sosem pieczarkowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz