niedziela, 31 stycznia 2021

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


 Składniki:

- 4 duże ziemniaki - 2 cebulę - 300 g pieczarek - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 200 ml śmietany sojowej - sól i pieprz - 1/4 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Jedną cebulę obieramy i również ścieramy na drobnych oczkach, a następnie dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków i mieszamy. Do mieszanki ziemniaków z cebulą dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sól i pieprz wedle uznania. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron aż będą chrupiące. W osobnym garnku podsmażany pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Gdy cebulą się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i ponownie dusimy ok. 3 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę sojową, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i doprowadzamy sos do zagotowania. Usmażone na złoty kolor placki, polewamy sosem pieczarkowym. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger