niedziela, 2 kwietnia 2017
Pasztet z czerwonej soczewicy i warzyw korzeniowych
Etykiety:
pasztety
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- pół selera
- pęczek natki pietruszki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki zielonej czubrycy
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 12-15 minut. Warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i również gotujemy do miękkości. Gdy soczewica będzie ugotowana, odcedzamy ją na sitku i czekamy aż wystygnie. Kiedy warzywa korzeniowe będą ugotowane odlewany z nich wodę i również czekamy aż wystygną. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski , dodajemy przyprawy, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temperaturze 190 stopni.
Smacznego.
Wygląda bardzo zachęcająco! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Zachęcająco i kusząco :)
UsuńWygląda smacznie :) czy można zastąpić bułkę tartą np mąką kukurydzianą (dla wersji bezglutenowej)?
OdpowiedzUsuńTak, można. Chodzi o to by pasztet był bardziej zwarty :)
Usuń