piątek, 16 września 2016
Pasztet z zielonej soczewicy i selera
Etykiety:
pasztety
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- pół dużego selera
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mały por
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżki cząbru
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
Soczewicę i seler gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i pozostawiamy do ostygnięcia w misce. Por oraz cebulę kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Podsmażone warzywa dodajemy do miski z soczewicą i selerem. Do warzyw dodajemy wszystkie przyprawy i 2 łyżki oleju. Całość blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy pestkami dyni. Pasztet pieczemy w 170 stopniach około godziny.
Smacznego.
Ma super kolorek ;) Chyba muszę w końcu upiec swój pierwszy vege pasztet!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować :) Zakochasz się ;)
UsuńŚwietne przepisy i piękne zdjęcia! Jestem zachwycona :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że przepisy i zdjęcia się podobają.Staram się by było smacznie :)
Usuń