niedziela, 11 grudnia 2016
Shepherd's pie
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 2 cebule
- 4 łodygi selera naciowego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- pół łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki kozieradki
- pół łyżeczki cząbru
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy rozmaryn i robimy puree. Ziemniaki odstawiamy na później. Soczewicę gotujemy około 20 minut, następnie odcedzamy. Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewany olej i wrzucamy cebulę, seler, marchew i ugotowaną zieloną soczewicę. Smażymy chwilkę i dodajemy passatę pomidorową i wszystkie przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. Następnie masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masę należy dokładnie ubić w naczyniu i wyrównać brzegi. Na naszą masę z soczewicy i warzyw nakładamy puree ziemniaczane z rozmarynem i rozsmarowujemy je tak aby tworzyło gładką powierzchnię. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Jak zrobić puree? Rozgnięść ziemniaki i tyle? Ile tu jest porcji ?
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy rozgnieść ziemniaki. Z przepisu wychodzi około 4 solidnych porcji :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale chetnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Naprawdę warto. Zaspokaja głód na długo :)
Usuń