sobota, 19 listopada 2016
Burger z buraków i kaszy jaglanej
Etykiety:
burgery
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 duże buraki
- garść słonecznika
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki przyprawy do kebab-gyros
- olej do smażenia
Dodatki:
- bułki do burgerów
- dowolne kiełki
- ulubiona sałata
- pomidory pokrojone w plasterki
- ser wegański
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Buraki obieramy i również gotujemy. Kaszę oraz buraki pozostawiamy do wystudzenia. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z kaszą jaglaną oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Do masy dodajemy mielone siemię lniane, posiekaną natkę pietruszki, słonecznik i przyprawę do kebab-gyros. Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy duże kotlety, które smażymy na oleju. Z kotleta i dodatków komponujemy burgera i opiekamy chwilkę w piekarniku. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego.
Idealny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Właśnie. Przecież to klasyka :)
Usuń