Składniki: - 300 g mąki pszennej - 2 duże buraki - 3 łyżki oliwy z oliwek - 200 g soczewicy zielonej - 1 duża cebula - łyżeczka soli himalajskiej - łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Buraki obieramy ze skórki, gotujemy a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej puree z buraków, oliwę i pół łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto dość długo, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki lub ciepłej wody. Gotowe ciasto odkładamy na później. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy soczewica jest ugotowana, odcedzamy ja i pozostawiamy do przestygnięcia. Do soczewicy o temperaturze pokojowej, dodajemy podsmażoną cebulę, pieprz i pół łyżeczki soli. Blendujemy całość na gładką masę. Nasze różowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego okręgi o dowolnej wielkości. Na każdy krążek ciasta, nakładamy łyżkę farszu i sklejamy pieróg. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minut. Smacznego.
wtorek, 1 listopada 2016
Buraczane pierogi z soczewicą
Etykiety:
dania główne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz