sobota, 8 października 2016
Tofurnik z malinami
Etykiety:
ciasta
Składniki:
- 3 kostki tofu naturalnego 180 g Polsoja
- 200 g malin
- 4 łyżeczki agaru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200 g płatków orkiszowych
- 2 banany
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i blendujemy na gładką masę . W garnku podgrzewamy twardą część mleka kokosowego z puszki razem z agarem. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę. Mieszankę mleka kokosowego i agaru wlewamy do tofu. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Blendujemy jeszcze raz całość aby masa była bardzo gładka. Masę odstawiamy na chwilę. Zabieramy się za przygotowanie spodu. Płatki orkiszowe mielimy w młynku elektrycznym, a następnie łączymy z rozgniecionymi bananami. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Następnie wlewamy na to masę z tofu i mleka kokosowego. Tofurnik dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby stężał.
Smacznego.
Uwielbiam tofurniki i uwielbiam maliny! :D <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - http://jedzrosliny.blogspot.com/ :)
Podwójna miłość.Z miłością nie warto walczyć ;)
Usuń