sobota, 1 października 2016
Gulasz z seitanem i topinamburem
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 6 bulw topinambura
- 1 duża marchewka
- 4 małe ziemniaki
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół cebuli
- litr wody
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
- 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki koperku suszonego
- 1/2 łyżeczki mięty suszonej
- 200 g seitanu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Bulwy topinambura myjemy, a skórkę ścieramy gąbką drucianą ( nie ścieramy całej skórki, tak jak w przypadku młodych ziemniaków). Następnie kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka z 2 łyżkami oleju. Marchew obieramy i kroimy w grube pół talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchew i ziemniaki wrzucamy do garnka z topinamburem. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy na dużym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wlewamy pół litra wody, garnek przykrywamy i czekamy aż warzywa zmiękną, a woda częściowo odparuje. Gdy tak się stanie, ponownie dolewamy pół litra wody i znowu dusimy pod przykryciem około 10 -15 minut. W międzyczasie seitan kroimy w kostkę i podsmażamy około 3 minut na oleju z dodatkiem sosu sojowego. Seitan dodajemy do warzyw. Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i dolewamy kilka łyżek wody, całość dokładnie mieszamy i wlewamy do gulaszu aby go zagęścić.
Smacznego
Bardzo chciałabym spróbować topinambur :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com
Akurat teraz też mi trudno dostać topinambur.Wcześniej był wszędzie dostępny.
Usuń