niedziela, 17 listopada 2019
Sałatka a'la Gyros
Etykiety:
sałatki
Składniki:
- 3 czerwone cebule
- 2 papryki ( czerwone, żółte lub zielone).
- około 10 korniszonów
- 2 duże pomidory
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 kapusta pekińska
- mała paczka kotletów sojowych
- przyprawa kebab-gyros
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- ketchup
- sojonez
Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy około 8 minut. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w paseczki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy przyprawę kebab-gyros i sos sojowy ciemny. Podsmażamy kilka minut, aż kotlety będą chrupiące i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a kapustę pekińską szatkujemy dość grubo. Do wysokiej miski przekładamy warzywa pokrojone w kostkę warstwowo wraz z kotletami sojowymi. Kolejność warzyw jest dowolna. Gdy już ułożymy wszystkie warstwy warzyw i kotletów sojowych całość góry smarujemy sojonezem i ketchupem. Na koniec układamy na sałatce warstwę poszatkowanej kapusty pekińskiej. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz