piątek, 21 czerwca 2019
Burger z batatów
Etykiety:
burgery
Składniki:
- 6 bułek pszennych do burgerów
- 1 duży batat
- 1 pomidor czerwony lub żółty
- kilka liści dowolnej sałaty
- kilka kulek rzodkiewki
- ogórek świeży
Przygotowanie:
Batata obieramy ze skórki i kroimy na ok 2 cm plasterki. Następnie takie plasterki posypujemy ulubionymi przyprawami, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pomidory, rzodkiewkę i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę myjemy i odrywamy pojedynczo liście. Gdy batat jest upieczony, wyciągamy go i pozostawiamy do częściowego ostygnięcia. Do każdej bułki wkładamy liść sałaty, 1 lub 2 plasterki upieczonego batata i pozostałe warzywa pokrojone w plasterki ( według uznania ). Tak przygotowane burgery wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 2 minuty, tak aby bułka stała się chrupiąca. Burgery najlepiej smakują z sojonezem czosnkowym lub ketchupem domowej roboty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz